Mushroomhead na jedynym koncercie w Polsce!

0
108

Legenda amerykańskiego nu-metalu Mushroomhead w końcu zagra w Polsce!

Zespół wystąpi w warszawskim klubie Proxima 11 lipca 2022 roku! Będzie to pierwszy i jedyny koncert formacji w naszym kraju.

Event: MUSHROOMHEAD + SKARLETT RIOT, SICKRET / 11.07.22 / Proxima, Warszawa

Strona organizatora-> www.winiarybookings.pl

🎟BILETY: www.winiarybookings.pl

Punkty sprzedaży: Biletomat, Going, Empik Bilety, Ebilet, Eventim

📄Regulamin wydarzenia: https://winiarybookings.pl/regulamin/

MUSHROOMHEAD (Napalm Records/USA) to jeden z najbardziej wyjątkowych i żądnych przygód zespołów alternatywnych metalowych działających współcześnie. Znany ze swoich oszałamiająco teatralnych występów na żywo i artystycznych masek, ten innowacyjny zespół utorował sobie drogę w świecie rocka i wpłynął na wiele innych zespołów, aby przesunąć granice i wprowadzić sztukę do rocka. Zespół, założony na początku lat 90. w Cleveland w stanie Ohio, łączy różne elementy metalu i rocka, zdobył uznanie tysięcy fanów na całym świecie.

Mushroomhead występuje incognito od 1993 roku, kiedy to perkusista Skinny założył zespół. Zespół miał być pobocznym projektem, więc nosili maski, by pozostać nierozpoznani, ale po zaledwie kilku występach zbobyli w Cleveland rzeszę wściekłych i lojalnych fanów. Zespół wydał swój debiutancki album z 1995 roku niezależnie, a krążek stał się hitem undergroundowym. To była historia w trakcie tworzenia, ponieważ zespół tak naprawdę nie miał odpowiedniej dystrybucji. Superbuick pojawił się w 1996 r., a M3 w 1999 r., wszystkie wydane niezależnie.

Po tym, jak zespół poczuł, że jego image i hiper-melodyjny, ciężki styl muzyczny są osłabiane przez inne zespoły wskakujące w tę przestrzeń, zespół zaczął zmieniać swój wygląd, by niczego tam nie odzwierciedlać. Po krótkim pobycie w Eclipse Records, przejście do Universal Records przyniosło wydanie XX (połączenie poprzednich niezależnych wydawnictw) w 2001 i XIII w 2003. Ostatni album zespołu sprzedał się w liczbie ponad 200 000 egzemplarzy w samych Stanach Zjednoczonych. Mushroomhead wydał Saviour Sorrow dla pionierskiej wytwórni rockowej Megaforce Records (Metallica, Anthrax, Ministry, Warren Haynes, Bad Brains) w 2006 roku. Mushroomhead wydał „Beautiful Stories for Ugly Children” jesienią 2010 roku i zadebiutował na 44 miejscu listy Billboard.

Można powiedzieć, że muzyczna przewaga Mushroomheada była pojedynczą, oryginalną, estetyką ośmiu facetów ubranych w pasujące kombinezony i artystyczne maski, grających niewiarygodną, ​​niepokojącą muzykę. Żaden inny zespół nie nosił wtedy masek i kombinezonów i nie dawał tego typu ultra-melodyjnej, ultradynamicznej muzyki – Mushroomhead brzmiał jak nic innego. Połączenie metalu, atmosferycznych elementów, rocka i teatru zmieszane z punkowym podejściem do majsterkowania zainspirowało i zrodziło inne zespoły. Mimo że muzyka Mushroomheada opiera się na myślach rockowych, grupa pozostaje mocno zaangażowana w eksperymentowanie muzyczne.

Dyskografia:

SELF TITLED – 1995
SUPERBUICK – 1996
REMIX ALBUM – 1997
M3 – 1999
XX – 2001
XIII – 2003
VOLUME 1 DVD – 2005
SAVIOR SORROW – 2006
VOLUME 2 DVD – 2008
BEAUTIFUL STORIES FOR UGLY CHILDREN – 2010
THE RIGHTEOUS & THE BUTTERFLY – 2014
A WONDERFUL LIFE – 2020

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here